Siirry suoraan sisältöön

Vanhoja iskelmiä ja hittejä

Vanhoja iskelmiä

Eri vuosikymmenet ovat muokanneet iskelmiä ja niin sanottuja hittejä. Vanhoja iskelmiä syntyi jo 1900-luvun alkupuolella ja hittitehtailu jatkuu, kun vuodet vierivät yhä edelleen eteenpäin. Suomessa ensimmäisiä iskelmälaulajia olivat J. Alfred Tanner sekä yllättäen oopperalaulaja Ture Ara, joka 1930-luvulla levytti kaikkien tunteman Emma -kappaleen. Sen suosio oli huipussaan juuri sotien välisenä aikana. Vanhojen iskelmien suuri kirjoittaja oli ehdottomasti Georg Malmstén, jonka Dallapé -orkesteri levyttikin huomattavan määrän suomalaisia iskelmiä. Mutta ketkä muut ovat pitäneet huolta vanhoista iskelmistä?

Olavi Virta levytti paljon vanhoja iskelmiä

Olavi Virta levytti sekä esiintyi 1930-luvun loppupuolelta alkaen ja hän oli aikansa suosituimpia iskelmälaulajia. Hän on levyttänyt kaikkiaan yli 600 laulua, josta noin 150 on tangoja. Joten ei ihme, että hänestä tehtiin oman aikansa tangokuningas. Tuttuja tangoja hänen esittämänään ovat Täysikuu, Tulisuudelma sekä Ennen kuolemaa. Kotimainen iskelmä eli tuolloin ensimmäistä kulta-aikaansa.

Naislaulajat eivät jääneet hekään varjoon vaan 1950-luvulla suuria tähtiä olivat Laila Kinnusen lisäksi Annikki Tähti. Annikki levytti myös ensimmäisen suomalaisen kultalevyn ja hän sai laulaakseen monia kauniita balladeja, kuten Balladi Olavinlinnasta. Laila Kinnunen puolestaan keikkaili ja levytti ahkerasti sekä kotimaista, mutta myös käännösiskelmiä. Tuohon aikaan ei vielä ollut tarjolla ilmaista pelirahaa ilman talletusta, joten nuoriso ja vähän vanhemmatkin mielellään kävivät koittamassa onneaan tanssilattialla.

1960-luku toi Juha Junnu Vainion

Vanhoja iskelmiä syntyi jokaisella uudella vuosikymmenellä ja yksi tuottoisimmista säveltäjä-sanoittajista oli ehdottomasti Juha Vainio. Hänen kynästään on lähtöisin moni vanha tuttu iskelmä. Hän myös lauloi jonkin verran itse ja ehdottomia helmiä olivat ainakin Albatrossi, Vanha salakuljettaja Laitinen sekä Matkalla pohjoiseen. Viimeksi mainittua rallatteli moni ajaessaan kohti pohjoista. 

Toinen tärkeä lauluntekijä teki myös läpimurtonsa 1960-luvulla ja hän oli Jukka Kuoppamäki. Hän myös esiintyi paljon itse, mutta tärkeimmät Suomi iskelmät on kuultu esimerkiksi Jari Sillanpään laulamana. Kuoppamäen ura onkin jatkunut pitkään ja vaikka hän muutti Saksaan, hän jatkoi silti iskelmien kirjoittamista ja useimmat niistä löysivät tiensä listojen kärkeen.

Junnu Vainion aikalaisia olivat myös Fredi, Reijo Taipale, Katri-Helena sekä Paula Koivuniemi ja Lea Laven. Eikä tässä tietenkään ole edes mainittuna kaikkia sympaattisia laulajia, jotka ponnistivat 1960-luvulta eteenpäin ja jatkoivat uraansa vielä vuosikymmeniä tämän jälkeenkin. Monelle 60-luku oli ponnahduslauta ja ura jatkui vauhdikkaana sekä tuottoisana koko 70-luvun.

Vanhojen iskelmien paluu tangoon

Vaikka vuodet kuluivat ja tango hetkeksi jäikin sivuun, sitä alettiin uudelleen herätellä henkiin ja lisätä sen kiinnostusta 1980-luvulla. Silloin käynnistettiin Seinäjoen Tangomarkkinat ja niistä kisoista on moni iskelmälaulaja ponnistanut ja silottanut tietään kohti kuuluisuutta. Näistä tunnetuimpia lienevät Arja Koriseva sekä Risto Nevala, joka oli ensimmäinen tangokuninkaaksi valittu mieslaulaja. Tangokuninkaalliset ovat laulaneet vanhoja iskelmiä, mutta heille on myös sävelletty uusinta uutta, joista vuosien saatossa tulee jälleen klassikoita.

Myös Jari Sillanpää on noussut kuuluisuuteen tangon kautta ja samana vuonna hänen kanssaan Marita Taavitsainen. Myös vuosi 2022 tuo taas uudet tangokuninkaalliset parin vuoden tauon jälkeen, joten sekä uusia tangoja että uusia laulajia valitaan kesän aikana ja heidän osaltaan alkaa uusi polku iskelmälaulajina. Näiden tangojen kautta ponnistaneiden laulajien lisäksi on suuri määrä laulajia, jotka ovat putkahtaneet ihmisten tietoisuuteen, jonkin hyvän hitin ansiosta ja sen jälkeen onkin auennut varsinainen hittitaivas.

Iskelmätaivaan tähtiä

Mielenkiintoisia tuttavuuksia suomalaisella iskelmätaivaalla ovat Topi Sorsakoski, Juha Tapio, Tuure Kilpeläinen, Jorma Kääriäinen, Simo Silmu, Finlanders, Janne Tulkki, Ari Klem, Tapani Kansa, Virve Rosti, Kai Hyttinen, Markku Aro sekä vielä näidenkin lisäksi monet muut. Kaikkia upeita laulajia on ihan mahdotonta luetella.