Siirry suoraan sisältöön

Kotimainen iskelmä

Music device

Kotimainen iskelmä on kestosuosikki musiikin ystävien keskuudessa. Iskelmän luonne vaihtelee maittain. iskelmämusiikki nojaa aina perinteisiin. Iskelmän juuret ulottuvat 1800-luvun Yhdysvaltoihin. Alun perin iskelmällä tarkoitettiin kamari- ja orkesterimusiikkia. Tyypillisesti iskelmä on tarttuvan melodian omaava balladi. Iskelmän sanoitukset pohjautuvat usein rakkauteen. Iskelmän soitto-osuus on yleensä laulua tärkeämpi. Iskelmän pitää olla myös tanssittavaa. Suomen kieleen on iskelmä-sanan keksinyt R.R Ryynänen.

Kotimainen iskelmä valloittaa

Kotimainen iskelmä ja sen legendaariset tähdet

Suomalainen iskelmä sisältää lukuisia kansan rakastamia tähtiä. Katri Helena on kaikkien tuntema iskelmälaulaja, joka aloitti uransa vuonna 1963. 480laulua vuoteen 2015 mennessä levyttänyt laulaja on yksi maamme suosituimmista laulajista. Yksi Katri Helenan suurimpia hittejä on ”Anna mulle tähtitaivas”, jonka on kuullut varmasti jokainen suomalainen. Myös ” Lintu ja lapsi” on Katri Helenan hittikappale.

Paula Koivuniemi on Katri Helenan ohella Suomen suosituimpiin iskelmätähtiin lukeutuva artisti. Paula Koivuniemi aloitti uransa jo vuonna 1965. Paula Koivuniemi oli silloin vasta juuri täysi-ikäisyyden saavuttanut nuori nainen. Hänen tunnettuja hittejään ovat muun muassa ”Tummat silmät ruskea tukka”, Vasten auringon siltaa”, ja Kuuntelen Tomppaa. Paula Koivuniemi on suosittu myös nuorempien keskuudessa.

Suomalainen iskelmä ja sen jatkuva suosio

Kotimainen iskelmä on aina ollut ihmeisten suosiossa. Sitä on kuunneltu muun muassa juhlissa, festareilla, ravintoloissa ja autoradioista. Iskelmän jatkuvan suosion taustalla on kotimaiset tähdet ja legendaariset kappaleet. Kotimainen iskelmämusiikki jää helposti mieleen ja sitä lauletaankin yleensä tanssilavojen reunalla ja keikkalavojen edustalla. Iskelmä on kehittynyt alun perin populaari- ja rock-musiikista. Iskelmämusiikki tuskin koskaan menettää ansaittua suosiotaan maassamme.

Myös nuoret artistit ovat innostuneet iskelmästä. Esimerkiksi Erika Vikman on yksi tunnetuimpia tämän päivän iskelmäartisteja. Kotimainen iskelmä jatkaa suosion huipulla nähtävästi tulevaisuudessakin. Lähes jokainen meistä on kuullut iskelmää ainakin lapsena auton takapenkillä. Iskelmä tuokin monelle muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta.

Iskelmää radiokanavilla

Kotimainen musiikki on hyvin edustettuna myös kotimaisilla radiokanavilla. Useat radiokanavat soittavat muun musiikin lisäksi myös kotimaista iskelmää. On myös kanavia, jotka soittavat ainoastaan kotimaista iskelmämusiikkia. Suomalainen Iskelmä-radiokanava on valtakunnallinen radio, joka soittaa ainoastaan iskelmämusiikkia ohjelmistossaan. Hämeenlinnan radio Janne on iskelmäradion yksi yhteistyöradio, joka soittaa myös iskelmää kanavallaan. Iskelmää kuunnellessa Galaksino kasino on loistava paikka hankkia lisätienestiä, vaikkapa festareita ajatellen.

Myös YLE:n monet kanavat soittavat iskelmää pääsääntöisesti ohjelmistossaan. Nykysisin myös nuoret kuuntelevat iskelmämusiikkia, sillä moni nuori artisti on tunnettu iskelmälaulajana. Esimerkiksi Erika Vikström on tunnettu nuorten keskuudessa, mutta esittää nykyaikaista iskelmämusiikkia. Kaija Koo on pitkään iskelmää esittänyt suomalainen artisti.

Kotimainen iskelmä festareilla

Kotimainen musiikki on hyvin edustettuna myös monilla maamme suosituimmilla festareilla. Iskelmä-festivaalit kokoavat iskelmämusiikin ystäviä ympäri maan. Iskelmä-festareilla kävijät ovat iältään aivan nuorista eläkeikäisiin. Voikin sanoa, että festarit ovat koko kansan tapahtuma, isästä riippumatta. Usein festareilla esiintyy maamme suosituimmat artistit, kuten esimerkiksi Paula Koivuniemi, Kaija Koo, Erika Vikman ja Katri Helena.

Usein festarit ovat nimenomaan nuortenihmisten keskuudessa suosion saavuttaneita tapahtumia. Iskelmäfestarit ovat tässä poikkeus. Festareiden ikäjakauma yllättää monet iskelmäfestareiden kävijät. Iästä huolimatta iskelmäfestreilla viihtyy varmasti jokainen, sillä tarjonta festareilla on niin laaja-alaista ja monipuolista.

Kotimainen iskelmä on ajankohtaista ja viihdyttävää musiikkia. Se käsittää hittejä aivan laidasta laitaan. Se on hyväntuulista ja tarttuvaa musiikkia, jota on mukava kuunnella esimerkiksi radiosta. Iskelmäfestivaalit ovat monelle tunnettu tapahtuma. Festivaaleilla esiintyy aina tunnetuimmat suomalaiset iskelmäartistit. Iskelmäfestareilla esiintyy artisteja laidasta laitaan. Esimerkiksi paula Koivuniemi ja Erika Vikström ovat festareilla suoistut artistit.