Siirry suoraan sisältöön

Pori Jazz on vanha ja tunnettu jazzfestivaali

Pori Jazz -tapahtuma.

Pori Jazz on suosittu musiikkitapahtuma Suomessa. Tämä tapahtuma järjestetään joka heinäkuussa vuosittain Porissa. Pori sijaitsee noin 150 kilometrin ja vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Sääksmäeltä. Pro Jazz on Taloustutkimuksen mukaan Suomen kiinnostavin ja tunnetuin kesätapahtuma, eli se ei ole mikään aivan pieni paikallinen tapahtuma. Tapahtumalla on myös pitkät juuret, sillä ensimmäinen festivaali järjestettiin jo kesällä 1966.

Pori Jazz tarjoaa runsaasti ilmaista ohjelmaa

Pori Jazz tarjoaa sekä ilmaista että maksullista ohjelmaa. Yli puolet festivaalin ohjelmistosta on kuitenkin yleisölle täysin maksutonta, eli monet pääsevät nauttimaan tämän festivaalin tarjonnasta. Kaikista tunnetuimmat Pori Jazz -esiintyjät eivät kuitenkaan yleensä esiinny ilmaiseksi. Kattava vuosittainen ohjelmistotarjonta takaa kuitenkin, että esiintyjiä riittää moneen makuun niin ilmaisen kuin maksullisenkin tapahtuman kautta.

Festivaalin suosittu ominaisuus on esimerkiksi Jazzpuisto, joka korvasi muutama vuosi sitten perinteisen Jazzkadun. Pääsymaksuton alue tarjoaa runsaasti ohjelmaa monella lavalla yli viikon ajan. Lavoihin kuuluu muun muassa legendaarinen Lokkilava, joka rakennettiin nimenomaan Pori Jazz -festivaalin käyttöön. Se on saanut nimensä linnun siipiä muistuttavasta kattorakenteestaan ja on toiminut jo vuodesta 1989 asti.

Monipuoliset Pori Jazz -esiintyjät

Monet Pori Jazz -esiintyjät ovat olleet niin jazzin kuin bluesin, hip hopin, reggaen, rockin, popin, soulin ja swinginkin supertähtiä. Säännöllisiä esiintyjiä ovat olleet esimerkiksi rumpali Reiska Laine sekä trumpetisti Ted Curson. Esiintyjiin on kuulunut muun muassa maailmalla erittäin tunnettuja supertähtiä, kuten Alicia Keys, John Legend ja Kanye West. Suomalaisia esiintyjiä ovat olleet esimerkiksi Vesa-Matti Loiri ja Bomfunk MC’s.

Artistikattaus Pori Jazz -tapahtumassa vaihtuu tietenkin vuosittain ja sitä voi aina tarkastella ennakkoon vaikkapa netistä ennen varsinaista tapahtumaa. Tarjolla on vuosittain sekä kotimaisia että ulkomaisia esiintyjiä. Ohjelmaa on maksullisten konserttien pääpaikkana käytettävässä Kirjurinluoto Arenassa, mutta pienimuotoisempia konsertteja järjestetään kaupungin keskusta-alueella eri kohteissa, kuten Café Jazzissa. Tapahtumaan kuuluu myös jo aiemmin mainittu maksuton jazzpuisto.

Kuuntele musiikkia ja nauti kesäpäivästä

Keskellä kesän lämpöä järjestettävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kuunnella eri musiikkigenrejä laidasta laitaan sekä nauttia kauniista kesäpäivästä puistoalueella. Yli viikon ajan kestävä festivaali takaa, että jokainen ehtii nauttia sen tunnelmasta ja että ohjelmaa riittää runsaasti. festareilla voi myös nauttia anniskelupisteen tarjonnasta tai tuoda omaat eväät ja nauttia niitä vaikkapa viltillä istuen ja musiikkia kuunnellen. Esimerkiksi suomikasino.com viihdyttää oman älypuhelimen kautta ohjelmanumeroiden välillä.

Jatsit on peruutettu vuosina 2020 koronapandemian vuoksi. Pori Jazz vuonna 2021 jouduttiin lopulta perumaan myös epävarman koronatilanteen vuoksi. Pori Jazzin taustayhdistys järjesti kuitenkin kesällä 2021 konserttisarjan, jonka osana Kirjurinluodon Lokkilavan valtasi heinäkuussa kolmipäiväinen musiikkitapahtuma nimeltään “Pori Jazz soi taas”.

Pori Jazz – pienestä perhejuhlasta valtavaksi tapahtumaksi

Monet musiikkitapahtumat eivät ole yhtä keskeinen tekijä Suomen kulttuurikesää kuin Pori Jazz. Tästä paikallisten jazzin harrastajien pienestä perhejuhlasta on muodostunut suuri ja kattava musiikkitapahtuma, jossa esiintyy monia suurimpia supertähtiä. Kuudella vuosikymmenellä järjestetty festivaali aloitti vuonna 1966 vain 600 vannoutuneen fanin voimin. Esimerkiksi kesän 2019 festivaaleilla taas oli huimat 349 518 käyntikertaa.

Aivan ensimmäisen Pori Jazzin esiintyjinä olivat Heikki Sarmanto Trio, Carola ja Esa Pethmanin kvartetti sekä sittemmin vakiovieraaksi jäänyt trumpetisti Ted Curson. Mukana oli myös suomalaismuusikoista koostuva yhtye, jonka kokosi amerikkalaissäveltäjä George Russell. Tapahtuma muodostui kahdesta konsertista ja yksistä jameista.

Pori Jazz on tarjonnut historiansa aikana kymmenittäin eri esiintyjiä. Aivan viime vuosina sen esiintyjiä ovat olleet muun muassa Toto, Christina Aguilera, Melody Gardot, Stray Cats, Archie Shepp, Alanis Morissette ja Ron Carter. Ron Carter esimerkiksi on yksi eniten levyttäneistä basisteista jazzin historiassa yli 2 500 levyllään. Hän tuli yleisön tietoisuuteen soittaessaan kuuluisassa Miles Davisin 1960-luvun kvintetissä.