Artistit 2018

 

Sami Junnonen on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia huilisteja. Hänen repertuaarinsa käsittää ohjelmistoa aina vanhasta musiikista nykyaikaan. Junnonen työskentelee säännöllisesti aikamme merkittävimpien säveltäjien kanssa. Hänen ensikonserttinsa Helsingin musiikkitalossa ja debyyttinsä Houston Symphonyn kanssa sai häikäisevät arviot.

Junnonen on työskennellyt useiden orkestereiden soolohuilistina esim. Hong Kong Sinfoniettassa, Auckland Philharnonia Orchestrassa Uudessa Seelannissa ja Royal Northern Sinfoniassa Britanniassa. Hän työsken-telee myös huilunsoiton ja kamarimusiikin opettajana Aucklandin yliopistossa. Vuodesta 2017 hän on toiminut Meri-Lapin kansainvälisen huilufestivaalin taiteellisena johtajana.

Junnosen soittimet ovat Maramatsun sponsoroimat 24 ja 14 karaatin kultahuilut.

Veli Kujala on harmonikkataiteilija, säveltäjä ja Sibelius-Akatemian DocMus-yksiköstä valmistunut musiikin tohtori. Taiteellisen tohtorintyönsä hän teki uudesta suomalaisesta harmoniikkamusiikista. Hän on myös toiminut Sibelius-akatemian harmonikansoiton opettajana vuodesta 2005 lähtien

Konserttimuusikkona Kujala on toiminut useiden orkestereiden solistina. Hän on kantaesittänyt mm. Kalevi ahon, Uljas Pulkkisen, Einojuhani Rautavaaran ja Olli Virtaperkon sävellyksiä. Säveltäjänä hän on työsken-nellyt yhteistyössä mm. Suomen Kansallisoopperan kanssa sekä säveltänyt tilausteoksia mm. Zagros ensemblelle ja Taideyliopistolle, jonka avajaisissa kantaesitettiin hänen teoksensa Xtension.

Jukka Iisakkila on kapellimestari ja Sääksmäki Soi!-festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja. Hän johtaa säännöllisesti kaikkia merkittäviä pohjoismaisia ja kotimaisia orkestereita, mm. Tanskan Radion Sinfoniaorkesteria.

Nuoruudessa häntä kuvattiin sanoilla ”Hämeen nopein kitaristi”, sittemmin kitara sai väistyä kapellimestarin töiden takia. Aivan viime vuosina kitara on tullut taas mukaan kuvioihin. Vuonna 2015 Jukka osallistui Yhdysvalloissa sähkökitaralegenda Steve Vain mestarikurssille. Tästä alkoi mielenkiintoinen yhteistyö ja tänä kesänä taiteilijat esiintyvät yhdessä Helsingin Juhlaviikoilla: Jukka johtaa Tapiola Sinfoniettaa Steve Vain esiintyessä solistina.

 ...........................................................................................................................................................

THE BREED KVINTETTI

Ville Ojanen, viulu

Ojanen on toiminut muusikkona ja säveltäjänä modernin kansanmusiikin parissa jo pari vuosikymmentä. Vuodesta 2014 alkaen Ojanen on tehnyt myös soolouraa yhdistellen muita musiikin genrejä kansan-musiikkiin. Hän on julkaissut 4 soololevyä, joista debyyttialbumi Rautavaara oli 2005 vuonna Teosto-palkintoehdokkaana. Ojasen sävellyksiä ja musisointia on kuultu yli sadalla levyllä ja hän on kiertänyt muusikkona esiintymiskeikoilla yli 20 maassa.

Aki Lääkkölä, kosketinsoittimet, piano

Monipuolinen muusikko Aki Lääkkölä taitaa Breed kvintetissä kosketinsoittimet ja on myös arvostettu kitarataiteilija. Aki on tunnettu arvostustetusta Absoluuttisesta Nollapisteestä, kansanmusiikin ja klassisen taidemusiikin parista sekä teatterimaailmasta.

Jaan Wessman, basso

Kansainvälisesti arvostettu bassotaiteilija ja multi-instrumentalisti Jaan Wesssman on tunnettu lukuisista kovan luokan kokoonpanoista kuten Mike Keneally, Jonne Aaron, Tango for Four, Palefece sekä lukuisista muista koti- ja ulkomaisista kokoonpanoista. Wessmanin levytyskatalogi on laaja ja monipuolinen.

Niko Ronimus, lyömäsoittimet

Lyömäsoitinvirtuoosi Niko Ronimus opettaa Tampereella ja on kysytty muusikko niin kotimaan sinfonia-orkestereissa, kamarimusiikkikokoonpanoissa ja yhtyeissä. Niko pitää kaikesta hyvin tehdystä ja tunteella tulkitusta musiikista tyylilajeista riippumatta.

Jukka Iisakkila, kitara, piano

............................................................................................................................................................

RAPOLA-KVARTETTI

Mirka Malmi, viulu

Susanna Arminen, viulu

Sauli Kulmala, alttoviulu

Markus Pelli, sello

Rapola-kvartetti on syntynyt Sääksmäki Soi!-festivaalin yhteydessä ja sen jäsenet ovat vuosien saatossa soittaneet yhdessä festivaalin monissa eri kokoonpanoissa.

Rapola-kvartetti kantaesitti illan kvartetoista ”Kevään” ja ”Kesän” vuonna2016 Sääksmäki Soi!-festivaalilla ”Rydman 80 vuotta”-juhlakonsertissa, jonka YLE radioi. Konsertin yhteydessä heräsi ajatus teosten levyttämisestä ja kesäkuun lopussa 2018 Rapola-kvartetti levyttää koko tämän konsertin ohjelman Pilfink Recors-merkille.

 ...........................................................................................................................................................

Petri Kumela on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen monipuolisimpana ja kiinnostavimpana klassisena kitaristina, joka on yhtä kotonaan niin periodisoitinten parissa kuin työskennellessään nyky-säveltäjien kanssa. Kumela on myös kitaristeistamme kansainvälisempiä ja tunnettu ennakko-luulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään, oli kyseessä sitten resitaali Kolkatassa, kitaroiden motori-sointi Meksikossa tai koulukonsertit Japanissa.

Petri Kumela on voittanut ensimmäiset palkinnot kansainvälisissä ”Scandinavian Guitar Festival” sekä ”Stafford Classical Guitar Recital” –kitarakilpailuissa. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Japanissa, Intiassa ja Bhutanissa. Konserttipaikat ovat vaihdelleet intiimeistä kotikonserteista arvostettuihin konsertti-saleihin kuten Finlandia-talo, Lontoon Southbank Centre ja Sapporon Kitara-halli.

 

Joonas Widenius on suomalainen flamencokitaristi, joka kuuluu kiistatta maansa huippuihin. Alle kouluikäisenä aloitettu kitaransoitto on vienyt muusikkoa ympäri Suomen aina Espanjan kamaralle saakka. Näiltä matkoilta saadut inspiraatiot ja opit ovat vaikuttaneet lähtemättömästi hänen musiikkiinsa ja soittoonsa. Wideniuksen pohjana kaikuu flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään. Vaikutteet voivat tulla jazzista tai vaikkapa omasta kansan-musiikkistamme.

Erilaisten kokoonpanojen kanssa esiintyvä Widenius kiertää aktiiviseti soittaen, säveltäen ja säestäen. Konsertteja on ollut mm. Pori Jazzeilla, UMO-orkesterin kanssa, Pietarissa, Tukholmassa, Vesteråsissa, Göteborgissa, Helsingin, Tampereen ja Oulun flamencofestivaaleilla, Rauma Summer Jazzissa, Jyväskylän Jazzeilla, Tanssin Aika-festivaaleilla ja lukuisilla muilla klubeilla, festivaaleilla ja konserttisaleilla.

”Musiikkini ottaa vaikutteita kaikkialta. Se hengittää ja elää omaa elämäänsä kokemuksieni kautta.”